ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΑ ΚΤΗΡΙΑ
Πρακτικές συμβουλές, για όσους θα ήθελαν με επεμβάσεις στο κτίριό τους, να εξοικονομήσουν ενέργεια, χρήμα αλλά και να συμβάλουν οι ίδιοι στη συγκράτηση του φαινομένου του θερμοκηπίου:
*Τοποθέτηση συστημάτων εξωτερικής θερμομόνωσης των περιμετρικών τοίχων.
*Μετατροπή της ταράτσας του κτιρίου σε φυτεμένο- πράσινο δώμα ή θερμομόνωσή της.
* Χρήση θερμοανακλαστικών χρωμάτων τόσο στην εξωτερική όψη όσο και στους εσωτερικούς χώρους του κτιρίου.
*Πράσινοι τοίχοι με αναρριχώμενα φυτά.
*Τέντες- σκίαστρα – περσίδες που ανοιγοκλείνουν –φυτεμένες πέργκολες: μπορούν να προσφέρουν στο δροσισμό του κτιρίου μέσα από τη σκίαση που παρέχουν.
*Βελτίωση της θερμικής απόδοσης του καυστήρα: επεμβάσεις στη λειτουργία του καυστήρα μας μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσοστά ενέργειας, όπως και η συχνή του συντήρηση. Η αντικατάστασή του μάλιστα με ενεργειακό τζάκι ή με σόμπα καύσης pellets (συσσωματώματα ξύλου ή πριονιδιού) συνδυάζουν σημαντική απόδοση στην εξοικονόμηση ενέργειας και ελάχιστη έως μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον.
*Αλλαγή των κουφωμάτων και των μονών υαλοπινάκων των παραθύρων.
*Τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.
*Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πανέλων στο δώμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
*Χρωματισμός του κτιρίου σε ανοιχτά χρώματα που ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία, βοηθώντας στο δροσισμό του κτιρίου το καλοκαίρι.
* Κλείσιμο κάποιων ανοιγμάτων ή περιορισμό τους και διεύρυνση κάποιων άλλων.
* Μπορούν να προσφέρουν στο δροσισμό του κτιρίου μέσα από τη σκίαση που παρέχουν.
*Τοποθέτηση ή αντικατάσταση του συμβατικού βόθρου με ειδική δεξαμενή επεξεργασίας αποβλήτων που υπάρχουν έτοιμες στο εμπόριο, και εκμετάλλευση του νερού για πότισμα του κήπου ή του χωραφιού.
Βελτίωση της θερμικής απόδοσης του καυστήρα:
Επεμβάσεις στη λειτουργία του καυστήρα μας μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά ποσοστά ενέργειας. Όπως και η συχνή του συντήρηση.
Η αντικατάστασή τους μάλιστα με ενεργειακά τζάκια ή με σόμπες καύσης pellets (συσσωματώματα ξύλου ή πριονιδιού) συνδυάζουν σημαντική απόδοση, εξοικονόμησης ενέργειας και ελάχιστη έως μηδενική επιβάρυνση για το περιβάλλον.
· Στο ανωτέρω άρθρο η λέξη κτήριο έχει γραφτεί παντού με γιώτα προκειμένου να είναι πιο αναγνωρίσιμο από τις μηχανές αναζήτησης. Η σωστή γραφή είναι με ήτα (κτήριο) και προέρχεται από το βυζαντινό: «ευκτήριος οίκος»
Γιώργος Μαυρουλέας
(Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)