ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: «ΙΔΡΩΝΕΙ Ο ΤΟΙΧΟΣ Η΄ ΤΟ ΤΑΒΑΝΙ»

[Στις επόμενες αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν, θα παρουσιασθεί μια σειρά πιο απλών και σύντομων άρθρων υπό τη μορφή πολύ κοινών ερωτημάτων που μας θέτονται πολύ συχνά από τον μη τεχνικό κόσμο. Και σ’ αυτόν τον μη τεχνικό κόσμο θα απαντούν. Για τούτο η γλώσσα που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι πολύ πιο απλή ώστε να είναι και πιο κατανοητή από αυτόν.]
Εδώ οι μύκητες παρακολουθούν τη ροή των συμπυκνωμά-
των, καθώς αυτά κυλούν προς τα κάτω.


1) «Ιδρώνει ο τοίχος ή το ταβάνι»

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται όταν δεν υπάρχει επαρκής θερμομόνωση των επιφανειών. Αυτό σημαίνει ότι είτε δεν έχουν τοποθετηθεί θερμομονωτικά υλικά μέσα στον τοίχο ή στην οροφή, είτε έχουν τοποθετηθεί αλλά σε μικρά πάχη που δεν επαρκούν.

Γιατί «ιδρώνει» ο τοίχος ή το ταβάνι; Η αλήθεια είναι ότι ο τοίχος ή η οροφή ενός χώρου δεν ιδρώνει. Απλά οι υδρατμοί του σπιτιού συμπυκνώνονται πάνω στην παγωμένη επιφάνεια. Για να γίνει πιο κατανοητό το φαινόμενο θα δώσουμε ένα παράδειγμα: όταν βγάζουμε ένα παγωμένο μπουκάλι από το ψυγείο σχηματίζονται δροσοσταλίδες πάνω του. Αυτές οι στάλες δεν προέρχονται από το μπουκάλι που χάνει αλλά από τους υδρατμούς που βρίσκονται μέσα στο σπίτι και που όταν ψύχονται πάνω στο παγωμένο μπουκάλι, συμπυκνώνονται σε στάλες.

“Ίδρωμα” τοίχου. Προκαλείται από ελλιπή θερμομόνωση της επιφάνειας. Το νερό δεν έρχεται από έξω. Είναι συμπυκνώσεις των υδρατμών του εσωτερικού της οικίας. Οι μύκητες (μαύρα στίγματα) επιβεβαιώνουν τη γνωμάτευση.

Πολύ συχνά οι στάλες αυτές είναι τόσο πολλές που σχεδόν δεν μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι αυτή είναι η αιτία του φαινομένου. Αλλά όσο μεγαλύτερη διαφορά θερμοκρασίας έχουμε στο εσωτερικό του σπιτιού σε σχέση με την εξωτερική θερμοκρασία και όσο πιο μεγάλη είναι η σχετική υγρασία μέσα στο χώρο, τόσο πιο έντονο γίνεται και το φαινόμενο. Και επειδή όταν βρέχει, αυξάνει η σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα (και άρα μέσα στο σπίτι) αυξάνει και η ένταση του φαινομένου.


Τα συμπυκνώματα συνήθως παίρνουν χρώμα καφετί. Αυτό
συμβαίνει σε σπίτια κυρίως καπνιστών ή παλαιά όπου η σκόνη
που έχει επικαθίσει στις επιφάνειες παρασύρεται από τη ροή
των συμπυκνωμάτων

Αν μάλιστα μαζί με τα συμπυκνώματα-«ίδρωμα» δούμε και μύκητες στην περιοχή, τότε το πρόβλημα είναι πλέον σίγουρα πρόβλημα θερμομόνωσης.


Λύση: η θερμομόνωση (εσωτερική ή εξωτερική) της επιφάνειας που εμφανίζεται το πρόβλημα.


Γιώργος Μαυρουλέας

Πρόεδρος  της Ecobuilders AE – MONOSCIENCE

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6085528  
 (Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)