|
Ποικιλίες φυτών σε πράσινο δώμα εκτατικής φύτευσης |
Ακούγεται παράξενο μέσα στην οικονομική κρίση κάποιος να αναφέρεται στα πράσινα δώματα. Αυτή τη στιγμή όλοι ασχολούνται με τη δυνατότητα επιβίωσης ενός συστήματος και ενός κράτους που καταρρέει κάτω από το βάρος των ελλειμμάτων και των χρεών του.
Βέβαια και πριν από κάποια χρόνια, όταν οι ενδείξεις δεν ήταν δυσοίωνες, τα πράσινα δώματα θεωρούνταν είδος πολυτελείας και κανείς δεν έκανε κάτι για την προώθησή τους.
Σήμερα για έναν λόγο παραπάνω η ιδέα για πρασίνισμα των δωμάτων έχει σχεδόν εγκαταληφθεί. Και όμως σήμερα κάτω από αυτές τις αντίξοες οικονομικά συνθήκες, τρέχουν προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρηματοδοτούν 100% τη μετατροπή δωμάτων δημοσίων κτηρίων, σε πράσινα – φυτεμένα δώματα.
Μένει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να φροντίσει ώστε το τωρινό Πρόγραμμα με προϋπολογισμό 20.000.000 Ευρώ να υλοποιηθεί.
Υπάρχουν όμως και άλλοι πρόσθετοι λόγοι. Η βελτίωση του πρασίνου στην πόλη (δεν χρειάζεται κάποιος να επιχειρηματολογήσει για να πείσει ως προς αυτό) έχει μακροπρόθεσμα σημαντικό οικονομικό όφελος. Το όφελος προκύπτει από πολλές θετικές επιδράσεις.
1) Τη συμβολή που μπορεί να έχει στη μείωση του φαινομένου της θερμικής αστικής νησίδας και της οικονομικής επιβάρυνσής της (βλ. σχετικό μας άρθρο που αναρτήθηκε παλαιότερα σ’ αυτό το μπλογκ).
2) Στην αξιοποίηση των ακινήτων αλλά και ολόκληρων αστικών περιοχών-συνοικιών αν εφαρμοζόταν σε μεγάλες κλίμακες το φύτεμα των υπαρχόντων δωμάτων.
|
Φυτά ποικιλίας SEDUM (παχύφυτα) |
3) Το θετικό αποτέλεσμα στη θερμομόνωση των κτηρίων και κυρίως στο δροσισμό τους το καλοκαίρι. Αποτέλεσμα τόσο οικονομικό όσο και στην υγεία των πολιτών. Ένα τετραγωνικό μέτρο γρασίδι κατακρατεί 200 γραμμάρια ρύπων και σκόνης.
Παράλληλα μόλις έξι τετραγωνικά μέτρα γρασίδι παράγουν το οξυγόνο που χρειάζεται ένας άνθρωπος, για έναν ολόκληρο χρόνο.
4) Το αισθητικό αποτέλεσμα και η αύξηση της παραγωγικότητας στην οποία συντελεί, είναι κάτι που επίσης αξίζει να αναφέρουμε.
Τα πλεονεκτήματα των πράσινων δωμάτων τα έχουμε αναφέρει και πάλι, και πολύ πιο αναλυτικά σε παλαιότερο άρθρο. Στις αρχές του 2009, είχαμε εισηγηθεί στο τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων αλλά και στο Υπουργείο Ανάπτυξης, την υιοθέτηση ενός στόχου. Να μετατραπούν 10.000 στρέμματα δωμάτων στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, σε φυτεμένα – πράσινα. Ο τρόπος θα ήταν μέσα από την επιδότηση μακροπρόθεσμης εξόφλησης άτοκου δανείου. Έτσι ενδεικτικά με βάση τη μελέτη που κάναμε ο τζίρος θα ξεπερνούσε το 1δις Ευρώ. Μόνο από τον ΦΠΑ το κράτος θα κέρδιζε τότε περίπου 200.000.000 εκατομμύρια Ευρώ και από την αναβάθμιση της αντικειμενικής αξίας κάποιων περιοχών, άλλα 10-20.000.0000 εκατομμύρια. Χωρίς να υπολογιστούν οι εξωτερικές ωφέλιμες επιδράσεις από τη βελτίωση της υγείας, της μείωσης της αστικής θερμικής νησίδας, της εξοικονόμησης ενέργειας, της ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής προστασίας των πολιτών, της αισθητικής αναβάθμισης της πόλης, τις θετικές επιρροές από την απασχόληση και τη ροή χρήματος που θα δημιουργούσε στην αγορά (που θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχεδόν θα διπλασίαζαν τα 200 εκατομμύρια του οφέλους μόνο από τον ΦΠΑ).
|
Πράσινο μπαλκόνι στα Πατήσια. |
Μιλούσαμε λοιπόν για μια επένδυση με ορίζοντα επταετίας που μέσα στα πρώτα πέντε έτη θα είχε κέρδη της τάξης 100-200%. Δεν υπολογίζουμε μέσα σ’ αυτά την δημοφιλία που θα αποκτούσαν τα πράσινα δώματα στον κόσμο και την κατασκευή πράσινων δωμάτων και εκτός προγράμματος επιδότησης επιτοκίου.
Ποια επένδυση μπορεί να αποδώσει τόσο γρήγορα τέτοια κέρδη και με τέτοια οφέλη για όλους; Ο ιδιώτης θα κέρδιζε από την εξοικονόμηση ενέργειας και την αύξηση της αξίας του ακινήτου του. Παράλληλα θα εξοφλούσε το άτοκο δάνειο και θα είχε και όφελος μόνο από την εξοικονόμηση ενέργειας που θα είχε το κτήριό του. Οι τράπεζες μέσα από τις οποίες θα δίνονταν τα δάνεια θα είχαν σίγουρα κέρδη αφού το κράτος θα τους πλήρωνε του τόκους και μάλιστα προκαταβολικά, όσον αφορά το κράτος αναφέρθηκαν προηγουμένως.
|
Φυτεμένη ταράτσα εκτατικής φύτευσης στο κέντρο της πόλης |
Σήμερα μια τέτοια εισήγηση δεν έχει νόημα ούτε καν να τεθεί, όταν το δημόσιο δεν μπορεί να διαθέσει χρήματα ακόμη και για την αποπληρωμή των φαρμακοποιών και κινδυνεύουν πλέον συμπολίτες μας να βρεθούν χωρίς τη δυνατότητα φαρμακευτικής τους υποστήριξης. Όταν όμως δίνονται χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100% επιδότηση για πράσινα δώματα, τότε η μη απορρόφησή τους δεν είναι απλώς μια χαμένη ευκαιρία, αλλά αγγίζει τα όρια της εγκληματικότητας.
Γιώργος Μαυρουλέας
Πρόεδρος της Ecobuilders AE – MONOSCIENCE
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6085528
(Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)
(Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)