ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ EMISSIVITY ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΗΡΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΘΕΡΜΟΓΡΑΦΗΣΗ
Ως ορισμό για το emissivity θα μπορούσαμε να δώσουμε τον εξής: «Emissivity είναι ο λόγος εκπεμπόμενης ακτινοβολίας από ένα σώμα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία και μήκος κύματος, ως προς την ακτινοβολία που θα εξέπεμπε ένα «μέλαν σώμα» στην ίδια θερμοκρασία και μήκος κύματος»
ε= WRB / WBB (RB σημαίνει Real Body και BB σημαίνει Black Body)
[Τον όρο μέλαν σώμα θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο]
Κατά συνέπεια θερμοκρασία μπορούμε να μετρήσουμε μόνο σε μέλαν σώμα (το οποίο είναι στην ουσία ένα φανταστικό σώμα) . Για να μπορέσουμε να μετρήσουμε τη θερμοκρασία σε οποιοδήποτε άλλο πραγματικό σώμα πρέπει να γνωρίζουμε το emissivity έχει που αυτό το σώμα. Μόνο ενσωματώνοντας το emissivity του σώματος που θέλουμε να μετρήσουμε στη θερμοκάμερα αντισταθμίζεται το πρόβλημα της μέτρησης θερμοκρασίας σε πραγματικό σώμα.
Το emissivity επηρεάζεται:
α) από την υφή του στοιχείου (αν έχει τραχιά ή γυαλιστερή επιφάνεια)
β) από το υλικό της επιφανείας του (πχ αν είναι μέταλλο ή πλαστικό)
γ) από τις κοιλότητες ή τρύπες που μπορεί να έχει το σώμα που δημιουργούν πολλές ανακλάσεις επί του σώματος που με τη σειρά τους αυξάνουν την απορρόφηση ακτινοβολίας. Αυτό ονομάζεται γεωμετρία του στοιχείου.
δ) Από τη θερμοκρασία του αντικειμένου.
ε) από τη γωνία υπό την οποία γίνεται η παρατήρηση, ώστε να αποφευχθούν μετρήσεις που αφορούν ανακλώμενα αντικείμενα στην επιφάνεια του στοιχείου που θέλουμε να θερμογραφήσουμε.
στ) από το χρώμα του στοιχείου που θέλουμε να θερμογραφήσουμε. Πχ το λευκό ανακλά τη φωτεινή ηλιακή ακτινοβολία ενώ το μαύρο την απορροφά. Κατά συνέπεια η λευκή επιφάνεια θα δείχνει πιο δροσερή από τη μαύρη.
Γιώργος Μαυρουλέας
(Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)