ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΥΓΡΑΣΙΩΝ  Ενδεικτική περίπτωση υγρασιών από WC. Αιτιολόγηση συμπτωμάτων.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΥΓΡΑΣΙΩΝ Ενδεικτική περίπτωση υγρασιών από WC. Αιτιολόγηση συμπτωμάτων.

Σε μια επίσκεψη σε πολυκατοικία για εξωτερική θερμομόνωση τοίχου διαπιστώσαμε αυτή την υγρασία στην οροφή της pilotis. Αρχικά θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι την προκάλεσε η έλλειψη νεροσταλάκτη και το “γλείψιμο” του νερού στην εσοχή.        
Αλλά το σύμπτωμα ήταν μόνο σε αυτό το σημείο και επίσης το υποστύλωμα δίπλα του ήταν φανερά ταλαιπωρημένο από υγρασία και μάλιστα από την πίσω, ως προς το σύμπτωμα της οροφής, όψη του. Κατά συνέπεια προερχόταν από μπάνιο του από πάνω διαμερίσματος.
Εξετάζοντας το υποστύλωμα διαπιστώσαμε ότι υπήρχε εκτίναξη στο σημείο που δείχνει το βέλος.Ανεβήκαμε στο από πάνω διαμέρισμα και στο WC του διαπιστώσαμε ότι στην περιοχή της μπανιέρας συνέβαιναν τα εξής:


1. όλοι οι αρμοί της μπανιέρας στην επαφή τους με τα πλακάκια είτε στον τοίχο, είτε στο οριζόντιο τμήμα δεν είχαν σφραγισθεί. Ήταν κατά συνέπεια ανοιχτοί και το νερό μπορούσε να περάσει από αυτούς. Ακόμη και ο αρμός όπου η εσωτερική προς το διαμέρισμα όψη της μπανιέρας έχει επενδυθεί με πλακάκια και στην άνω απόληξή τους εφάπτονται με το χείλος της μπανιέρας (βλ. τα βέλη στη σχετική φωτογραφία).


2. οι οπές στο σημείο εξόδου των σωλήνων εξόδου της μπαταρίας από τον τοίχο δεν είχαν σφραγιστεί και μάλιστα η οπή ήταν τόσο μεγάλη, ώστε ακόμη και η ροζέτα δεν την  κάλυπτε (βλ. βέλος στην σχετική φωτογραφία). 


3. τα πλακάκια έχουν ανοίξει και σπάσει στο σημείο όπου από πίσω βρίσκεται το υποστύλωμα (του οποίου το κάτω τμήμα του εμφανίζει τα συμπτώματα στην pilotis). Το άνοιγμα και οι ρωγμές συνέβησαν γιατί υπάρχει εκτίναξη του οπλισμού και πίσω από τα πλακάκια που τα έχει σπρώξει προς τα έξω. (βλ. την πέμπτη φωτογραφία) 

4. οι αρμοί μεταξύ των πλακιδίων δεν έχουν στοκαριστεί για τον απλούστατο λόγο ότι τοποθετήθηκαν σε επαφή μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο όμως το νερό μπορεί πολύ εύκολα να εισδύσει πίσω από αυτά και να διαβρέξει και φορτίσει με υγρασίες το υπόστρωμά τους. Αυτή είναι και η κυριότερη αιτία που παρουσιάζει εκτινάξεις το υποστύλωμα αριστερά της μπανιέρας.

5. Η έλλειψη στεγανοποιητικής στρώσης στους τοίχους γύρω από τη μπανιέρα και στο δάπεδο κάτω από αυτήν.
Το νερό που περνά από τους αρμούς μεταξύ πλακιδίων και μπανιέρας, τις οπές πίσω από τις ροζέτες, τις ρωγμές και τους αρμούς μεταξύ των πλακιδίων κατασταλάζει κάτω από τη μπανιέρα όπου το δάπεδο σχηματίζει λεκάνη. Από εκεί πολύ εύκολα πλέον μπορεί να διαπεράσει την πλάκα σκυροδέματος του δαπέδου (που αποτελεί και την πλάκα της οροφής της pilotis) και να προκαλέσει τα συμπτώματα των φωτογραφιών.
Επίσης η χρήση χλωρίνης στα πλακάκια (ειδικά και για την αντιμετώπιση της μούχλας στους αρμούς τους) μπορεί να προκαλέσει σοβαρή διάβρωση στον οπλισμό του υποστυλώματος και ψαθυροποίησή του.Γιώργος Μαυρουλέας
Πρόεδρος  της Ecobuilders AE – MONOSCIENCE


Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6085528  

 (Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)