ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΙΛΙΚΟΝΗ
Τις περισσότερες φορές με τον όρο «σιλικόνη» εννοούμε οποιαδήποτε σφραγιστική μαστίχη. Αυτό ασφαλώς δεν είναι σωστό. Οι σφραγιστικές μαστίχες λοιπόν έχουν ανάλογα με τη σύνθεσή τους τη δυνατότητα να σφραγίζουν αρμούς . Επειδή όμως οι αρμοί μπορεί είναι πολλών ειδών (κινούμενοι, σταθεροί, απαιτούν υψηλές μηχανικές αντοχές ή όχι, αφορούν πορώδεις ή μη πορώδεις επιφάνειες, για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, με αντιμυκητιακή δυνατότητα ή μη, πυράντοχες ή μη κλπ) είναι σημαντικό να κατανοήσουμε αρχικά τι θέλουμε να σφραγίσουμε. Να οριοθετήσουμε δηλαδή στο μυαλό μας τα δεδομένα του υποστρώματος, της κινητικότητας του αρμού, και των περιβαλλοντικών συνθηκών όπως και ιδιαίτερων-ειδικών απαιτήσεων που προκύπτουν από τη χρήση του χώρου.
Αφού οριοθετήσουμε τις απαιτήσεις του αρμού προσπαθούμε να εντοπίσουμε προϊόντα που καλύπτουν όλες αυτές.
Τρία συνηθισμένα λάθη που γίνονται σε μία σφράγιση, παρότι το σφραγιστικό υλικό ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις μας:
1) η έλλειψη επιμελούς καθαρισμού του υποστρώματος, δηλαδή του αρμού
2) η μη εφαρμογή primer. Το primer γενικά σταθεροποιεί την επιφάνεια και αυξάνει την πρόσφυση
3) η κακή εφαρμογή ως προς τις απαιτήσεις του αρμού. Αυτό ειδικά το σημείο είναι πολύ απαιτητικό ως προς το προσδόκιμο ζωής της σφράγισής μας. Ένα απλό παράδειγμα είναι η σφράγιση ρωγμής χωρίς προηγουμένως να διανοιχτεί και να διευρυνθεί, ώστε το σφραγιστικό υλικό να τοποθετηθεί μέσα και όχι πάνω από αυτή. Άλλο παράδειγμα είναι ο μη προσδιορισμός του βάθους σφράγισης με ειδικό αφρώδες κορδόνι σε έναν κινούμενο αρμό διαστολής.
Αυτό που κοιτάμε σε κάθε περίπτωση πριν χρησιμοποιήσουμε ένα σφραγιστικό υλικό είναι αν φέρει τη σήμανση CE που πιστοποιεί τις επιδόσεις του υλικού.
Γιώργος Μαυρουλέας
(Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)