ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΕΛΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ

Από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε ως προς τα συνεργεία μας σε αυτή την περίοδο της πανδημίας του κορωναϊού (δεδομένου ότι ένας ασυμπτωτικός φορέας μπορεί να μεταφέρει τον ιό) είναι τα εξής:
1) Πώς θα αποφύγουμε το συνωστισμό πάνω στο έργο αλλά και κατά τη μεταφορά του προσωπικού σε αυτό.
2) Πώς θα αποφύγει την άμεση επαφή με εργαλεία που έχει πιάσει κάποιος άλλος.
3) Πώς θα διασφαλισθεί ο πελάτης από πιθανό ασυμπτωτικό φορέα μέσα στο συνεργείο και το αντίστροφο: πώς το συνεργείο θα προστατευθεί από πελάτη που είναι φορέας του κορωναϊού.
Το σημαντικότερο ρόλο ώστε να αποφευχθούν όλα τα παραπάνω είναι η εκπαίδευση των εργαζομένων στον τρόπο που θα κινηθούν και θα εργασθούν, στην τήρηση των κανόνων υγιεινής αλλά και στα ζητήματα κατανόησης του πώς μεταφέρεται ο κορωναϊός.
Για τη διασφάλιση της υγείας τόσο των εργαζομένων όσο και των πελατών πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:
α) Μέτρα κατά το φόρτωμα των αυτοκινήτων με εργαλεία και υλικά
β) Τα προϊόντα ατομικής υγιεινής και προστασίας που πρέπει να έχει ο κάθε εργαζόμενος
γ) Τα μέτρα που λαμβάνονται κατά τη μεταφορά του προσωπικού
δ) Μέτρα που λαμβάνονται πριν την έναρξη των εργασιών
ε) Μέτρα κατά τη διάρκεια των εργασιών
στ) Μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά το πέρας των εργασιών.
α) Μέτρα κατά το φόρτωμα των αυτοκινήτων με εργαλεία και υλικά:
1 Οι εργαζόμενοι επειδή μπορούν να βρεθούν πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο κατά τη διάρκεια του φορτώματος υλικών και εργαλείων στα αυτοκίνητα, πρέπει απαραιτήτως να φορούν μάσκα ώστε μέσω αυτής να προστατεύεται κυρίως ο συνάδελφός του και γάντια ώστε να μην πιάσουν με γυμνό δέρμα κάτι που θα έχει πιάσει και κάποιος άλλος. Τα γάντια κατά προτίμηση να είναι πάνινα για να μην ιδρώνουν τα χέρια – γεγονός που θα διευκόλυνε τον ιό να εισχωρήσει μέσω του ιδρώτα στο σώμα τους.
2 Τα γάντια θα αφαιρεθούν και θα κρατηθούν για πλύσιμο.
3 Απολυμαίνουμε τα χέρια και το πρόσωπό μας με ειδικό απολυμαντικό ή με καλό επιμελές πλύσιμο με σαπούνι
4 Η μάσκα πιάνεται με γυμνά χέρια από τα κορδόνια της και διπλώνεται με προσοχή με τρόπο ώστε τα χέρια να έρχονται σε επαφή μόνο με την εξωτερική της όψη.
4 Το Δελτίο Αποστολής γράφεται με γάντι πλαστικό μιας χρήσης και το πρωτότυπο μπαίνει σε διπλό διαφανές φύλλο ώστε να μπορεί ο πελάτης να απολυμάνει το διαφανές πλαστικό, να μπορεί να δει και να ελέγξει το Δελτίο Αποστολής χωρίς να το πιάσει ή να το πιάσει μόνο με γάντια.
5 Ξαναγίνεται απολύμανση των χεριών.
6 Εννοείται ότι οποιοσδήποτε εργαζόμενος δεν πρέπει να πηγαίνει στην δουλειά του αν έχουν συμπτώματα βήχα, καταρροής από τη μύτη, απώλεια όσφρησης ή γεύσης, πυρετό ή και πόνο στους πνεύμονες.
β) Τα προϊόντα ατομικής υγιεινής και προστασίας που πρέπει να έχει ο κάθε εργαζόμενος:
1 Κάθε εργαζόμενος πρέπει να έχει μία σακούλα (κατά προτίμηση όχι πλαστική) μέσα στην οποία θα μπορεί να βάλει τα γάντια, τη μάσκα ή και τα ρούχα εργασίας που θα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ώστε να μπορεί να μεταφέρει με ασφάλεια στο σπίτι του και να τα πλύνει. Αυτό πρέπει να γίνεται κάθε μέρα. Για τούτο χρειάζεται τουλάχιστον τρία τεμάχια από το κάθε είδος, προκειμένου να προλαβαίνει να τα επαναχρησιμοποιεί καθαρά και στεγνά. Μάσκες καλό είναι να έχει δύο στο ατομικό του σακίδιο.
2 Ένα δοχείο με απολυμαντικό που κατά προτίμηση να περιέχει χλώριο ή υπεροξείδιο του υδρογόνου (το γνωστό οξυζενέ διαλυμένο ένα προς ένα με αποσταγμένο ή απιονισμένο νερό) και όχι απλώς αλκοολούχο.
3 Πρέπει να έχει ένα ζευγάρι γυαλιά πλήρους κάλυψης της περιοχής των ματιών.
4 Κράνος ή καπέλο αν δεν απαιτείται το πρώτο.
γ) Τα μέτρα που λαμβάνονται κατά τη μεταφορά του προσωπικού:
1 Δεν πρέπει να μπαίνουν πάνω από δύο άτομα σε κάθε αυτοκίνητο ή σε κάθε βαν.
2 Και ο οδηγός και ο συνοδηγός πρέπει να φορούν μάσκα και τα παράθυρα να είναι ανοιχτά τόσο ώστε να ανανεώνεται γρήγορα ο αέρας του αυτοκινήτου.
3 Πριν την έναρξη της οδήγησης απολυμαίνονται οι επιφάνειες του τιμονιού, του λεβιέ ταχυτήτων και του φλας καθώς επίσης το χειρόφρενο, το ραδιόφωνο και χερούλια από τις πόρτες.
δ) Μέτρα που λαμβάνονται πριν την έναρξη των εργασιών:
Σε περίπτωση που έχουμε οικοδομή δεν απαιτούνται ιδιαίτερα μέτρα για την έναρξη, πέρα από το να φοράει ο εργαζόμενος γάντια για να πιάνει αντικείμενα που έχουν ήδη πιάσει αρκετοί πριν από αυτόν.
Σε περίπτωση που έχουμε κατοικία ή πολυκατοικία:
1 Χτυπάμε το κουδούνι με απολυμαντικό μαντηλάκι το οποίο κρατάμε για να σπρώξουμε την πόρτα αλλά και για να πατήσει το κομβίο κλίσης του θαλάμου του ανελκυστήρα (σε περίπτωση που θα γίνει χρήση του). Το μαντηλάκι το πετάμε σε συγκεκριμένη σακούλα που θα πεταχτεί στον κάδο απορριμμάτων.
2 Ο εργαζόμενος φοράει κατευθείαν μάσκα και εξηγεί στον πελάτη ότι στα πλαίσια των κανόνων του ΕΟΔΥ θα διατηρούνται αποστάσεις στη μεταξύ τους επικοινωνία και θα φορούν μάσκες για την ατομική τους προστασία αλλά και του πελάτη.
3 Επενδύονται το δάπεδο του θαλάμου του ανελκυστήρα και η διαδρομή που θα ακολουθηθεί μέχρι το χώρο εργασίας με χαρτοδιάδρομο και αυτοκόλλητες χαρτοταινίες για να τον κρατούν στη θέση του.
4 Επενδύεται με διαφανή μεμβράνη τροφίμων το καντράν των κομβίων επιλογής ορόφου του ανελκυστήρα, τα χερούλια από τις πόρτες που ενδεχομένως θα ανοιγοκλείνουν, καθώς και οι βάνες από βρύσες που θα χρησιμοποιήσει το προσωπικό.
ε) Μέτρα κατά τη διάρκεια των εργασιών:
1 Οι εργαζόμενοι πρέπει να φορούν τις μάσκες και τα γάντια για όσο διάστημα παραμένουν και άλλα άτομα στο έργο, τα οποία κάποια στιγμή θα έρθουν σε κοντινότερη απόσταση από τα δύο μέτρα ή θα ανταλλάξουν εργαλεία και υλικά. Οι μάσκες ιδιαιτέρως και τα γάντια τοποθετούνται με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύεται η εσωτερική τους όψη.
2 Την ώρα του διαλείμματος θα μπορούσαν να βγάλουν τις μάσκες και τα γάντια κρατώντας όμως τις απαραίτητες αποστάσεις. Απαιτείται όμως προσοχή στο πως βγάζουμε τη μάσκα και τα γάντια. Πάντα πρέπει να σκέφτονται ως εάν η μάσκα και τα γάντια να έχουν κορωναϊούς στην επιφάνειά τους. Για τούτο και απολυμαίνουν αμέσως τα χέρια τους με απολυμαντικό και προσέχουν να μην αγγίζουν τα μάτια τους και τη μύτη τους.
3 Όταν ξαναφορούν τις μάσκες ή τα γάντια οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι προσεχτικοί ώστε να μην πιάσουν την εσωτερική τους όψη.
στ) Μέτρα που πρέπει να ληφθούν μετά το πέρας των εργασιών.
1 Μαζεύονται προσεχτικά όλοι οι χαρτοδιάδρομοι και οι μεμβράνες και πετιούνται οι πρώτοι στους κλάδους ανακύκλωσης και οι δεύτεροι στους συμβατικούς.
2 Αν δεν διαστρώθηκαν χαρτοδιάδρομοι τότε πρέπει να σκουπισθούν και να σφουγγαριστούν τα δάπεδα από όπου γινόταν η διέλευση των συνεργείων με νερό και χλωρίνη.

3 Για τις μάσκες και τα γάντια καθώς και την επιστροφή στην έδρα ισχύουν ότι αναφέρθηκε και παραπάνω΄, με πρόσθετο για μάσκες και γάντια, ότι πρέπει να πλένονται κάθε μέρα.

 

Γιώργος Μαυρουλέας

Πρόεδρος  της Ecobuilders AE – MONOSCIENCE
 
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6085528  

 

 (Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)