|
Λαδομπογιά: Χρησιμοποιείται κυρίως σε επιφάνειες που απαιτείται συχνός καθαρισμός πχ όπως σ’ αυτό τον τοίχο κουζίνας. Δεν μπορεί να χρωματισθεί από πάνω με υδατοδια- λυτή βαφή. |
1) Μη χρωματίσετε πάνω από παλαιά αλκυδική βαφή (ντουκόχρωμα ή λαδομπογιά) με ακρυλικής βάσεως ή άλλη υδατοδιαλυτή βαφή, γιατί η δεύτερη θα καταστραφεί συντόμως.
2) Για καλύτερο και μακροβιότερο αποτέλεσμα στο χρωματισμό ενός κτηρίου ελέγχουμε με το υγρασιόμετρο την υγρασία του υποστρώματος. Αν αυτή υπερβαίνει τη φυσιολογική σχετική του υγρασία, τότε χρειάζεται να αναμένουμε περισσότερο προκειμένου να στεγνώσει.
3) Το ξύλο είναι ιδιαίτερο υλικό με σημαντικά μεγαλύτερη φυσιολογική σχετική υγρασία από τα υπόλοιπα δομικά υλικά (από 12% ως 14%). Παράλληλα είναι υδρόφιλο και διογκώνεται ή συρρικνώνεται αναλόγως της υγρασίας του χώρου. Συνεπώς η προστατευτική χρώση του πρέπει να είναι υδρόφοβη και ελαστική.
4) Καθαρίζουμε προσεχτικά από τη σκόνη την επιφάνεια που πρόκειται να χρωματίσουμε όχι μόνο για ένα άρτιο αισθητικά αποτέλεσμα αλλά και για τη μακροβιότητα της χρώσης.
5) Δεν αναμειγνύουμε μεγαλύτερη ποσότητα νερού από αυτή που αναγράφει ο παρασκευαστής στη συσκευασία ή στα τεχνικά φυλλάδιά του. Το νερό όχι μόνο αραιώνει το χρώμα μειώνοντας την έντασή του αλλά και το καθιστά πιο αδύναμο ως προς την πρόσφυσή του στο υπόστρωμα, με αυξημένους πόρους και λιγότερο στεγανό.
|
Το χρώμα ομορφαίνει το χώρο και αλλάζει τη διάθεση αυτών που το χρησιμοποιούν. |
6) Τα χρώματα στις εξωτερικές επιφάνειες χρειάζεται να ακολουθούν κανόνες που σχετίζονται με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Τέτοιοι είναι:
α) ποτέ δεν εφαρμόζουμε το χρώμα κάτω από έντονη ηλιοφάνεια σε συνδυασμό με υψηλή θερμοκρασία. Το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα ρηγματωθεί. Ακολουθούμε πάντα τη σκιά και σ’ αυτή χρωματίζουμε τις επιφάνειες.
β) Το ίδιο με το παραπάνω θα συμβεί όταν πνέει ισχυρός άνεμος. Η αφύγρανση του χρώματος κάτω από ισχυρό άνεμο είναι ταχύτατη προκαλώντας πόρους στην επιφάνειά του και συνεπώς καθιστώντας το μη στεγανό.
γ) Δεν εφαρμόζουμε ποτέ χρώσεις όταν η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι κάτω από 5ο C ή όταν πρόκειται να πέσει κάτω από αυτό το βαθμό τις αμέσως επόμενες ώρες. Το νερό στους 4ο Cέχει το μικρότερο όγκο και στους 0ο C εμφανίζει το μεγαλύτερο (όταν γίνεται πάγος δηλαδή).
δ) Δεν εφαρμόζουμε χρώσεις σε επιφάνειες εκτεθειμένες σε βροχή όταν ο καιρός δείχνει πως θα σύντομα θα βρέξει ή όταν ψιχαλίζει.
Γιώργος Μαυρουλέας
Πρόεδρος της Ecobuilders AE – MONOSCIENCE
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6085528
(Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)