ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΣΤΗΝ ΤΑΡΑΤΣΑ. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ

Συμβατικές κεραίες
Οι συμβατικές κεραίες της τηλεόρασης μπορούν με διάφορους τρόπους να δημιουργήσουν προβλήματα, κυρίως λόγω της επιλογής τρόπου στερέωσής τους.
Συνήθως οι κεραίες στερεώνονται στο περιμετρικό κιγκλίδωμα ασφαλείας του δώματος, ακουμπώντας στο χαμηλό στηθαίο της βάσης του κιγκλιδώματος ή στο δάπεδο του δώματος. Επειδή συνήθως οι σωλήνες στερέωσής τους είναι ανοικτές από πάνω και αρθρωτές, εισχωρεί νερό σ’ αυτές όταν βρέχει. Συνεπώς σε περίπτωση υγρομόνωσης ή επαναστεγανοποίησης του δώματος θα πρέπει οι κεραίες να ανυψώνονται τουλάχιστον 5cm από το δάπεδο, προκειμένου να υπάρχει συνέχεια της στεγανωτικής στρώσης και κάτω από αυτές. Μάλιστα θα πρέπει να παραμένουν μόνιμα πάνω από το δάπεδο.
Επίσης συνηθισμένος τρόπος στερέωσης είναι αυτή  της μηχανικής στήριξης της κεραίας στον τοίχο της απόληξης του κλιμακοστασίου στο δώμα, ή πάνω σε χτισμένο στηθαίο. Και εδώ η υπερύψωση της βάσης της είναι αναγκαία.
Η πάκτωση της κεραίας γίνεται με βύσματα, βίδες και δαχτυλίδια που αγκαλιάζουν και συσφίγγουν το σωλήνα στερέωσή της, κρατώντας τον σταθερό.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Σφραγίζετε τις οπές στερέωσης σε εξωτερικούς τοίχους, με ακρυλικούς στόχους ή πολυουρεθανικές μαστίχες, ειδικά αν το κτίριο βρίσκεται σε περιοχή όπου έχουμε παγετούς το χειμώνα.
Νερό  θα μπορούσε να εισχωρήσει σε βροχή στην οπή και να νοτίσει το επίχρισμα γύρω από το βύσμα. Σε περίπτωση που έχουμε παγετό κάποια στιγμή αργότερα, το νοτισμένο επίχρισμα θα παγώσει και το νερό που θα διογκωθεί (το νερό ως γνωστόν αυξάνει κατά 9-10% τον όγκο του όταν παγώνει) θα το αποσαθρώσει. Το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται παγοπληξία, συμβαίνει και όταν δεν έχουμε οπές αλλά ρωγμές μικρές ή μεγάλες, ή και μη στεγανότητα στο επίχρισμα. (βλ. επιχρίσματα).
Όταν στο δώμα δεν υπάρχουν τοίχοι ή κιγκλιδώματα για να στερεωθούν οι κεραίες συνήθως οι ιδιοκτήτες καταφεύγουν σε δύο λύσεις: 1) Ή στερεώνουν την κεραία σε κάποιο ισχυρό «κολωνοσίδερο» που εξέχει επαρκώς και  με μεταλλικό σύρμα που το χρησιμοποιούν ως «αντηρίδες» τη σταθεροποιούν, 2) Ή δημιουργούν μία μεταλλική συνήθως βάση με μεταλλικές αντηρίδες που την πακτώνουν στο δάπεδο του δώματος και τη στερεώνουν πάλι με σύρματα.
[Πιο σπάνια χρησιμοποιούν ως βάση μία μεταλλική σωλήνα μέσα σε μπετόν].
Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις η κεραία είναι ασταθής, ειδικά στους πολύ ισχυρούς ανέμους, και αυτό έχει ως συνέπεια την καταπόνηση της υγρομονωτικής στρώσης στη βάση από τις μικρομετακινήσεις. Ιδιαίτερα όταν τα σύρματα σταθεροποίησης (που σταδιακά χαλαρώνουν) είναι πακτωμένα στο δάπεδο του δώματος.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Σε περίπτωση που δεν έχετε άλλη επιλογή αυξήστε σημαντικά το «πάτημα» της βάσης και κολλήστε μεταλλικές συμπαγείς αντηρίδες ώστε να εκμηδενίσετε ή δυνατόν τις μικρομετακινήσεις (της βάσης) από τους ισχυρούς ανέμους.
Εκτός από τα προβλήματα που προκύπτουν από την επιλογή του τρόπου στερέωσης μιας κεραίας, έχουμε και προβλήματα που προκύπτουν από την παλαίωσή τους ή την εγκατάλειψή τους.


Ο σωλήνας στερέωσης και άξονας της κεραίας είναι μεταλλικός και γαλβανισμένος. Σταδιακά οξειδώνεται και χάνει τις αντοχές του. Αν ο ιδιοκτήτης δεν το αντιληφθεί έγκαιρα για να τον αντικαταστήσει η κεραία πέφτει πάνω στο δώμα ή έξω από αυτό. Με τις ακμές της όμως μπορεί να τραυματίσει (και συνήθως αυτό συμβαίνει) τα στεγανωτικά φύλλα, όταν έχουμε τέτοια ως τελική κάλυψη του δώματος.

Όταν μια κεραία εγκαταλειφθεί τότε γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη.
Αν εγκαταλειφθεί στη βάση της και πέσει σκουριασμένη πλέον στο δώμα μπορεί να τραυματίσει τη μόνωση όπως προείπαμε. Αν πέσει έξω από το δώμα χωρίς καλώδια μπορεί να καταλήξει στο δρόμο, ή στο έδαφος καθιστώντας την επικίνδυνη για υλικές ζημιές ή ακόμη και για ατύχημα.
Μια εγκαταλελειμμένη κεραία πάνω στο δώμα όμως, αποσυντίθεται και πολλά κομμάτια (μεταλλικά ή πλαστικά) διασκορπίζονται πάνω στην επιφάνεια, αποτελώντας κίνδυνο να τα πατήσει κάποιος και να τραυματίσει τη στεγανωτική στρώση, αν υπάρχει τέτοια στην τελική επιφάνεια.
Αλλά και να μην έχουμε στεγανωτική στρώση στην τελική επιφάνεια τμήματα της κεραίας μπορεί να καταλήξουν μέσα στις υδρορροές του δώματος με κίνδυνο να βουλώσουν μελλοντικά.
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ένας παλαιοπώλης μπορεί να σας ανακουφίσει από τον κόπο της μεταφοράς της παλαιάς κεραίας σας στον κάδο ή σε χωματερή.
Γιώργος Μαυρουλέας
Πρόεδρος  της Ecobuilders AE – MONOSCIENCE

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6085528  

 (Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)