Πλεονεκτήματα των Πράσινων Δωμάτων
Μείωση του κόστους θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου
Η θερμοκρασία στην επιφάνεια μιας ταράτσας μπορεί να φθάσει τους 80° C
Η θερμοχωρητικότητα των δομικών υλικών αυξάνει την ενέργεια που απαιτείται για την ψύξη του κτιρίου
• Τα φυτά σε ένα φυτεμένο δώμα απορροφούν τη ζέστη για τις ανάγκες του μεταβολισμού τους.
Αποτέλεσματα :
• Α) Μείωση της επιφανειακής θερμοκρασίας της ταράτσας έως 45° C σε σχέση με ένα συμβατικό δώμα!!! (Επιφανειακή θερμοκρασία <35° C!!!)
• Β) Μείωση της εσωτερικής θερμοκρασίας του κτιρίου έως 10°C.
• Μείωση του κόστους θέρμανσης και δροσισμού του κτιρίου έως 50% .
• Ένα φυτεμένο δώμα θερμαίνεται και παγώνει πολύ πιο αργά από ένα δώμα χωρίς φυτά.
• Ως συνέπεια τα μηχανήματα κλιματισμού λειτουργούν πιο αποτελεσματικά με ταυτόχρονη μείωση του κόστους ενέργειας.
• Οικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης 2 λίτρα/μ²/χρόνο
•
• ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Απόσβεση κόστους τοποθέτησης ενός πρασίνου δώματος μέσα σε τέσσερα χρόνια έως 5 έτη με τις υπάρχουσες τιμές πετρελαίου.
Οικονομία Ενέργειας.
• Αποτελέσματα Επιστημονικών μελετών:
Έρευνα που έγινε από το National Research Council(NRC) του Καναδά, έδειξε ότι την άνοιξη και το χειμώνα του 2001, σε ένα συγκεκριμένο φυτεμένο δώμα, η συνολική θερμική ενέργεια που εισχώρησε στο κτίριο από το δώμα, ήταν κατά 85% μειωμένη και η θερμική ενέργεια που διέφυγε από το κτίριο το βράδυ ήταν περίπου 70% λιγότερη. (Liu, 2002).
Η ίδια έρευνα έδειξε ότι σε μία μέρα καύσωνα το καλοκαίρι του 2001, όταν η θερμοκρασία έφτασε στους 35°C, η επιφάνεια του δώματος χωρίς πράσινο, έφτασε του ς 70°Cενώ στην επιφάνεια του φυτεμένου δώματος η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 25-30°C. Αυτό συνέβη επειδή τα φυτά έριχναν τη σκιά τους και παρείχαν θερμομόνωση στο κτίριο.Το καθημερινό εύρος διακύμανσης της θερμοκρασίας, μειώθηκε από 46°C στο μη φυτεμένο δώμα, σε 6°C μόλις!!! Αυτό έχει συνέπειες για τη ζωή του κτιρίου καθώς μειώνει σημαντικά τις καταπονήσεις από τις θερμικές συστολές και διαστολές. (Liu, 2002).
Ο Dusty Gedgeσυνιδρυτής του livingroofs.org, δήλωσε σε ένα πρόσφατο συνέδριο ότι το Δημαρχείο του Σικάγο πλέον δε χρησιμοποιεί κλιματιστικά μηχανήματα λόγω της φύτευσης του δώματός του. Στη συνέχεια της ομιλίας του ανέφερε πως εταιρείες που έχουν τοποθετήσει πράσινα δώματα, δηλώνουν ότι έχουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο χώρο τους που βρίσκεται κάτω από το φυτεμένο δώμα, μεγαλύτερη από 25%.
Σε σχετική έρευνα που διενήργησε η επιστημονική ομάδα του καθηγητή κου Σανταμούρη σε νηπιαγωγείο με φυτεμένο δώμα στην Αθήνα, βρέθηκε ότι η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και πετρέλαιο) για ολόκληρο το κτίριο κυμάνθηκε από 6-49% και για τον όροφο κάτω από το δώμα κυμάνθηκε από 12-87%!
Από μία έρευνα που έγινε από την ομάδα του καθηγητή κου Σπάλα του Παν/μίου των Ιωαννίνων, βρέθηκε μείωση κατά 40% του κόστους ψύξης σε κτίριο γραφείων στην Αθήνα, από την μετατροπή του συμβατικού δώματος σε φυτεμένο.
Εταιρική περιβαλλοντική εικόνα
• Στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι οργανισμοί χρησιμοποιούν τα φυτεμένα δώματα για τη βελτίωση του φιλοπεριβαλλοντικού τους προφίλ. Δήμοι, Τράπεζες, Aσφαλιστικές εταιρείες και μεγάλες βιομηχaνίες φυτεύουν τα δώματα των κτιρίων τους τόσο στη Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ και Ιαπωνία με αυξανόμενους σε ταχύτητα ρυθμούς.
«Δεν κάνουμε χάρη εδώ. Αυτό είναι επικερδής εργασία»
Διαφήμιση της FORD για τη φύτευση των δωμάτων των κτιρίων της.
Προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία
• Έρευνα που έγινε στο Μόναχο και στην πόλη Κάσσελ έδειξε ότι η διείσδυση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και μικροκυμάτων σε κτίριο του οποίου φυτεύτηκε το δώμα μειώθηκε 99,4%!! (Herman, 2003)
Ο Προσδοκώμενος Χρόνος Ζωής του Δώματος (ταράτσας) Διπλασιάζεται !!!
Το πράσινο προστατεύει την επιφάνεια του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από:Βροχόπτωση, χιόνι, χαλάζι
Ακτινοβολία UV
Μηχανικές καταπονήσεις
Αποτέλεσμα:
Διπλασιασμός του χρόνου ζωής του δώματος και της στεγανωτικής στρώσης από 30 έτη σε πάνω από 60 έτη κερδίζοντας χρήματα για τον ιδιοκτήτη από το κόστος επαναστεγανοποίησης αλλά και την επισκευή του σκυροδέματος
Άρα σημαντική μείωση κόστους στη συντήρηση του κτιρίου
Πυροπροστασία
• Τα πράσινα δώματα προστατεύουν τα κτίρια από τη φωτιά. Έρευνα που διεξήχθη στο Βερολίνο για την αντίσταση ενός πράσινου δώματος στη φωτιά βρέθηκε ότι τα φυτεμένα δώματα εμποδίζουν τη φωτιά περισσότερο από δώματα με χαλίκι, στην εξάπλωσή της. Αυτό συμβαίνει από τη συγκράτηση νερού μέσα στα παχύφυτα που χρησιμοποιούνται για τη φύτευση. (Köhler,2004)
• Μάλιστα στο «καταφύγιο ταινιών» στο UFA Studios στο Babelsberg της Γερμανίας που χρησιμοποιήθηκαν στη δεκαετία του ’30 για την αποθήκευση σημαντικών έργων (όπως ταινίες της Μάρλεν Ντίντριχ), για πυρασφάλεια χρησιμοποίησαν εκτός από χοντρούς τοίχους για το διαχωρισμό των δωματίων, φυτεμένο δώμα για σίγουρη πυρασφάλεια. (Köhler, 2003)
Αύξηση της αξίας του κτιρίου
Βελτίωση της αισθητικής του κτιρίου.
Δημιουργία χώρων αναψυχής-όμορφο roof top garden/χώροι συγκέντρωσης.
Αύξηση της εμπορικής αξίας των κτιριακών εγκαταστάσεων (εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία κλπ) αλλά και της αντικειμενικής τους αξίας λόγω της υψηλής βαθμονόμησής τους στην ενεργειακή ταυτότητα του κτιρίου.
Αισθητική αναβάθμιση της πόλης και της γειτονιάς, μέσα από την κάλυψη των δωμάτων από το πράσινο
Ηχομόνωση
Ο παγιδευμένος στο υπόστρωμα και στα φυτά, αέρας και η πολυσχιδής επιφάνεια των φυτών έχει ηχομονωτική δράση, μειώνοντας τουλάχιστον κατά 10 Decibelπερισσότερο από μία συμβατική μόνωση τον εξωτερικό θόρυβο.
Ως αποτέλεσμα αποτελεί ιδανική λύση για κτίρια που βρίσκονται κοντά σε ισχυρές πηγές θορύβου (λεωφόρους, εργοστάσια, αεροδρόμια κλπ)
Αντιπλημμυρική Προστασία
Πάνω από το 75% των ομβρίων ενός άστεως καταλήγει άμεσα στα φρεάτια. Αυτό δημιουργεί πλημμύρες (σε ισχυρή καταιγίδα( με πολύ μεγάλο κόστος για τους Δήμους. Παράλληλα μεταφέρεται και όλη η μόλυνση της ατμόσφαιρας και των επικαθημένων βαρέων σωματιδίων στη θάλασσα αλλά ακόμη και μέσα στο πόσιμο νερό.
Ένα φυτεμένο δώμα κατακρατά και φιλτράρει τα όμβρια (75% της ποσότητάς τους) παρέχοντας αντιπλημμυρική προστασία στην πόλη αλλά και προστατεύοντας από τη μόλυνση το νερό.
Λύση στο πρόβλημα των θερμικών νησίδων
«Ο όρος «θερμική νησίδα» προσδιορίζει το φαινόμενο της υψηλότερης θερμοκρασίας (έως και 10οC), τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα, που παρουσιάζει μία πυκνοδομημένη αστική περιοχή σε σχέση με τα απομακρυσμένα προάστιά της.»
Το φαινόμενο των θερμικών νησίδων μεταβάλει το μικροκλίμα μιας πόλης. Το δομημένο αστικό τοπίο απορροφά την ηλιακή θερμική ακτινοβολία και λειτουργεί ουσιαστικά σαν φούρνος. Συγχρόνως τα οχήματα και τα κλιματιστικά μηχανήματα επιβαρύνουν με την λειτουργία τους τη θερμοκρασία της πόλης. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μια θερμοκρασιακή διαφορά 6-10° C ανάμεσα στο πυκνοδομημένο αστικό χώρο και τα προάστειά του.
Τα πράσινα δώματα θερμομονώνουν και σκιάζουν τα κτίρια βοηθώντας στο δροσισμό τους και κατ’ επέκταση της πόλης, συμβάλλοντας δραματικά στην επίλυση του φαινομένου των θερμικών νησίδων.
Βελτίωση στην ποιότητα του αέρα
Τα φυτά μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και παράγουν οξυγόνο.
Τα πράσινα δώματα μειώνουν το φαινόμενο των θερμικών νησίδων που είναι μία πηγή για τη δημιουργία του όζοντος που επιβαρύνει την πόλη.
Συμβολή στη μείωση της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα
Τα φυτεμένα δώματα κατακρατούν τα βαρέα μέταλλα από την ατμόσφαιρα καθώς τα φυτά τρέφονται από αυτά.
Με τον τρόπο αυτό τα βαρέα αυτά μέταλλα δεν εισέρχονται στον κύκλο του νερού και από εκεί στο νερό που πίνουμε.
Συντήρηση
Τα εκτατικά φυτεμένα δώματα χρειάζονται ελάχιστη έως καθόλου συντήρηση !!!
Απαντήσεις σε ερωτήματα γύρω από τα πράσινα δώματα
• ΕΡ: Είναι υψηλό το κόστος κατασκευής τοποθέτησης;
• ΑΠ: Οι τιμές είναι λίγο ακριβότερες ( 10-20 ΕΥΡΩ ανά τετρ. μέτρο) από μία συμβατική μόνωση
• ΕΡ: Έχει υψηλό κόστος συντήρησης:
• ΑΠ: Έχει ελάχιστο κόστος καθώς δεν θέλει συντήρηση
• ΕΡ: Μήπως καταναλώνει πολύ νερό:
• ΑΠ: Καταναλώνει ελάχιστο νερό (χρειάζεται περίπου 10- 15 ποτίσματα το χρόνο) και μόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η εδαφοκάλυψη (περίπου τρεις μήνες) χρειάζεται λίγο παραπάνω.
• ΕΡ:Έχει μεγάλο βάρος;
• ΑΠ: Το βάρος ενός τέτοιου δώματος μετά από βροχή δεν υπερβαίνει τα 50 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο!
• ΕΡ: Υπάρχει κίνδυνος από την υγρασία;
• ΑΠ: Αντίθετα από αυτό που νομίζει κάποιος, οι στεγανωτικές στρώσεις καταπονούνται ελάχιστα από νερά και παράλληλα προστατεύονται από τις συστολικές και διαστολικές κινήσεις που δημιουργούν οι θερμοκρασιακές διαφορές.
• ΕΡ: Ταρατσόκηπος και πράσινη στέγη είναι το ίδιο πράγμα;
• ΑΠ: Ο βασικός λόγος που δημιουργούμε ένα κήπο στην ταράτσα μας είναι για αισθητικούς λόγους όμως καταναλώνει μεγάλη ποσότητα νερού και έχει υψηλό κόστος τοποθέτησης και συντήρησης και παρακολούθησης. Αντιθέτως μία πράσινη ταράτσα έχει όλα τα πλεονεκτήματα που προαναφέραμε και κανένα μειονέκτημα.
Περιόρισε το διοξείδιο του άνθρακα
• Μεταμόρφωσε την πόλη σου
• Βελτίωσε την ποιότητα ζωής
• Εξοικονόμησε χρήματα
• Αύξησε το πράσινο
Τα «πράσινα δώματα» (φυτεμένες ταράτσες) και οι «πράσινοι τοίχοι» είναι η μόνη λύση για την αλλαγή του αστικού τοπίου, τη διατήρηση και δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων, αλλά και ο μόνος τρόπος μείωσης ή ακόμη και εξάλειψης των «θερμικών νησίδων».
ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ:
1. Αύξηση της θερμομονωτικής απόδοσης του δώματος περίπου κατά 30%. Συνεπώς οικονομία κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση ή κλιματισμό. Το 40% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας γίνεται από τα κτίρια.2. Απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και απόδοση οξυγόνου. Άρα συμβολή στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου. 3. Αλλαγή του μικροκλίματος μιας περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως αν η Αθήνα είχε πράσινα δώματα θα είχε τουλάχιστον 3 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία τα καλοκαίρια και περίπου 600 MW οικονομία ρεύματος ημερησίως. Δηλαδή όσο η παραγωγή της μονάδας της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη! Ενώ αν είχε και πράσινους τοίχους θα μείωνε την θερμοκρασία τρεις ακόμη βαθμούς.4. Επανακτινοβολούν πολύ μικρότερη ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας στο περιβάλλον από ένα συμβατικό δώμα.5. Απορροφούν και συγκρατούν μεγάλες ποσότητες νερού, 70-75% του νερού που δέχεται, συμβάλλοντας στην αντιπλημμυρική προστασία μιας πόλης. Αντίθετα, ένα συμβατικό δώμα δεν συγκρατεί όμβρια και τα παροχετεύει σχεδόν στο σύνολό τους. Για παράδειγμα, αν η Αθήνα είχε πράσινα δώματα δεν θα παρουσιάζονταν οι σχετικά πρόσφατες πλημμύρες στον Κηφισό.6. Συγκρατούν μεγάλη ποσότητα σκόνης. 7. Συμβάλλουν στην αισθητική της πόλης και την ευεξία των κατοίκων της.8. Απορροφούν μέρος του θορύβου της πόλης. 9. Χαμένες επιφάνειες πράσινου ανακτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φύτευση του δώματος. 10. Τα νιτροβακτηρίδια που αναπτύσσονται στο χώμα, τρέφονται κυρίως με τα βαρέα μέταλλα κι ό,τι άλλο που για τον άνθρωπο θεωρείται ρύπος.11. Αυξάνουν (15%-20%) την παραγωγικότητα των ανθρώπων που ζουν σ’ ένα πράσινο περιβάλλον.12. Αυξάνουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων, αλλά και ολόκληρων περιοχών όταν αυτές «πρασινίζουν».13. Δημιουργούν χώρους αναψυχής και συντελούν στην ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων.14. Βοηθούν στην ανάπτυξη της βιοποικιλότητας στο άστυ.15. Συντελούν στην καλύτερη υγεία.16. Προστατεύουν το κτίριο από τις θερμικές καταπονήσεις και την πρόωρη γήρανση των υλικών του.17. Ανοίγουν ένα σημαντικό τομέα ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας όπου δεν υπάρχουν χαμένοι: από το κράτος και τον ιδιώτη, μέχρι τον πολίτη και το περιβάλλον.
Το μοναδικό τους μειονέκτημα είναι το κόστος κατασκευής, καθώς ένα πράσινο δώμα κοστίζει από 5-20 €/m² πάνω από την τιμή κατασκευής ενός συμβατικού δώματος. Η διαφορά αυτή αποσβένεται μέσα σε δύο έτη και
από εκεί και μετά αποτελεί κερδοφόρο επένδυση αφού εξοικονομεί χρήματα για το ιδιοκτήτη.
Αν το παράδειγμα ενός ιδιοκτήτη το ακολουθήσουν και οι γείτονές του, τότε μόνο από την αύξηση της τιμής των ακινήτων της γειτονιάς η απόσβεση είναι άμεση.
Προστατεύοντας το σπίτι μας, προστατεύουμε την πόλη μας και τον πλανήτη. Γι’ αυτό πρασινίζουμε τα δώματα και τους τοίχους του σπιτιού μας.
ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΕΠΙΤΥΧΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΩΣΗΣ ΦΥΤΕΜΕΝΟΥ ΔΩΜΑΤΟΣ
1. Ένας υπεύθυνος για την κατασκευή της μόνωσης, την επιχωμάτωση, τη φύτευση αλλά και τη συντήρηση των φυτών. Η εταιρεία που θα μελετήσει και κατασκευάσει τη μόνωση όμως πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι πιστοποιημένη και το έργο να εκτελεστεί από πιστοποιημένο τεχνικό μονώσεων, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις.
2. Δύο στεγανωτικές στρώσεις σε διαφορετικό επίπεδο ώστε να παραμένει στεγανή η οροφή ακόμη κι αν παρουσιάσει διαρροές η ανώτερη ως προς το επίπεδο διάστρωσης στεγανωτική στρώση.
3. Η αντοχή των στεγανωτικών στρώσεων στην επίθεση των ριζών.
4. Η σωστή μελέτη για αποφυγή υδρογεφυρών.
5. Η ύπαρξη συστήματος αποστράγγισης.
6. Η πυροπροστασία.
7. Η ποιότητα του χώματος.
8. Η επιλογή κατάλληλων φυτών που δείχνουν αντοχή σε ξηρασία, μη μετάδοση της φωτιάς, υψηλή απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα και απελευθέρωση οξυγόνου.
9. Σύστημα κατακράτησης νερού για οικονομία ως προς τις ανάγκες ποτίσματος.
10. Μικρό πάχος και βάρος χώματος για περιορισμό κόστους αλλά και στατικής καταπόνησης της κατασκευής.
11. Η μακροβιότητα τόσο της μόνωσης όσο και των φυτών.
Γιώργος Μαυρουλέας
Πρόεδρος της Ecobuilders AE – MONOSCIENCE
Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6085528
(Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)