ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ: “ΓΡΑΜΜΕΣ ΣΑΝ ΣΚΙΕΣ ΣΤΟ ΤΑΒΑΝΙ”

Οι σκιές στην οροφή προκαλούνται από το μπετόν που έχει περάσει ανάμεσα από τα θερμομονωτικά φύλλα κατά τη διάρκεια της σκυροδέτησης της πλάκας. Δείτε πως διαγράφονται τα θερμομονωτικά φύλλα πάνω στο σοβά. Οι κηλίδες που εμφανίζονται έχουν και αυτές μπετόν από πίσω. Η εμφάνιση μυκήτων επιβεβαιώνει τη θερμογέφυρα σ’ αυτό το σημείο.

Αιτία: Αν οι γραμμές είναι ευθείες γραμμές, κάθετες και οριζόντιες, τότε η οροφή σας βρίσκεται κάτω από βεράντα ή ταράτσα και η θερμομόνωσή της δεν έχει γίνει πάνω από την πλάκα του μπετόν αλλά από κάτω. Στα σημεία που εμφανίζονται οι σκιές, το μπετόν διείσδυσε μέσα από τους αρμούς του θερμομονωτικού υλικού κατά την κατασκευή της πλάκας και κατέληξε ως την οροφή. Αργότερα που σοβατίσθηκε η οροφή, στα σημεία αυτά το τσιμέντο που πέρασε ανάμεσα από τους αρμούς,  προκαλεί θερμογέφυρα στο σοβά του ταβανιού.

Χτυπώντας ελαφρά με ένα κοντάρι τις σκιές θα διαπιστώσετε ότι ο ήχος που ακούγεται είναι συμπαγής, καθώς από πίσω υπάρχει μπετόν. Αν χτυπήσετε στις υπόλοιπες επιφάνειες που δεν εμφανίζονται σκιές, τότε ο ήχος θα ακουσθεί υπόκωφος, καθώς πάνω ή πίσω από το σοβά υπάρχει θερμομονωτικό υλικό (συνήθως από διογκωμένη ή εξηλασμένη πολυστερίνη).
Κάποιες φορές σε μεγαλύτερες σκιές μπορεί να εμφανισθούν και σταγόνες να στάζουν. Αυτό το φαινόμενο που δεν είναι σπάνιο, προκαλείται από συμπύκνωση υδρατμών του εσωτερικού χώρου πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της σκιάς και δεν οφείλεται σε υγρασία που διαπερνά την οροφή.
Λύση: το πρόβλημα επιλύεται με θερμομόνωση του από πάνω χώρου ή και με εσωτερική θερμομόνωση.

Γιώργος Μαυρουλέας

Πρόεδρος  της Ecobuilders AE – MONOSCIENCE

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6085528  
 (Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση των κειμένων ή τμήματος αυτών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του συγγραφέα)